SEIZOEN DE NAZOMER
DE NAZOMER/OVERGANGSPERIODE
De nazomer is verbonden met de meridianen van de maag-milt en met het element aarde. Dit element is ook verbonden met de overgangstijd tussen seizoenen maar ook met overgangsperiodes in ons leven.
In de nazomer is alles opgevuld. In de natuur zien we dit in de oogst van gerijpte producten zoals pompoen, mais, appels, peren, bramen, bessen.
De nazomer is de tijd van kalmte en naderende rust.
Een stabiel aarde element zorgt voor een sterk midden waaromheen veranderingen hun natuurlijke verloop kunnen hebben.
De meridianen
van de maag-milt hebben te maken met vertering van voeding en het
aanmaken van het bloed.
De
nazomer (de
namiddag – milt, alvleesklier en maag) waarin de vruchten worden
geplukt, de oogst wordt binnengehaald en de rust zich langzaam inzet.
Dit is de periode waarin je kan terug kijken naar wat er is geoogst
en wat we willen bewaren en wat we willen loslaten.
Een sterk
aarde element houdt ons sterk en bijeen. Bij een sterk aarde element
ervaren wij een stevig thuisgevoel. We zijn eigenlijk overal echt
thuis omdat we thuis zijn in ons zelf. Het aarde element brengt
evenwicht in onevenwichtige tijden en helpt ons de seizoensovergangen
gelijkmatig door te maken. Het aarde element stabiliseert.
Het is
met name dit element, dat het meeste lijdt onder voortdurende
belasting van het denken. Dit put het aarde element uit, wat leidt
tot concentratiegebrek, geheugenproblemen en een zucht naar
zoetigheid (let op suikerliefhebbers).
Verder geeft een piekerige,
aanhoudend zorgmakende houding aan, dat dit element niet in balans is
of het is te zien in een juist te losse houding t.a.v. het nemen van
verantwoordelijkheid.
De oude chinezen zeiden dat alle ziekte de oorsprong heeft in de maag. Verwarmende natuurlijke voeding zoals goed gekookte granen, zoete groentes maar ook andere gekookte groentes helpen de maagenergie te versterken. Koude voedingsmiddelen, zoals koud water, ijs, maar ook suiker en veel melk (vooral koud) hebben een verzwakkende werking op de maag waardoor de milt de voedingsenergie onvoldoende uit de voeding kan halen.Het aarde element is verbonden met voeding, lichamelijk en geestelijk. Goed kauwen op ons voedsel is essentieel , het is daar waar tenslotte onze spijsvertering begint. Ook geestelijke voeding heeft het nodig goed verteerd te worden. Ruimte en tijd nemen hiervoor zijn belangrijk en voorkomen klachten van de maag. Bij maagklachten kan je eens kijken of je werkelijk alles verteerd wat je opneemt.Even pas op de plaats, wat meer aandacht voor zelfverzorging, even letterlijk met de voeten op de aarde en accepteren dat het nu is zoals het is en er even niets overdacht hoeft te worden. Het stille moment voordat de herfst haar intrede doet.
| |||
|
|


Het Mysterie van de Buik
Reacties
Een reactie posten